2016. feb 15.

Álosztások

írta: Mitku László
Álosztások

Az ablakokon és az ajtókon található üvegosztásokat a nyílászáró homlokzathoz történő jobb illeszkedése illetve egyéb esetben pont a nyílászáró homlokzatból való kiemelésére használjuk.

wp_20151016_14_30_37_pro_800.JPG

Az üvegosztás felosztja az ablak/ajtóban elhelyezett üvegpanelt.Az üvegfelület felosztása négyzetekre illetve téglalapokra ritkább esetben háromszögekre sokszögekre esetleg ívekre történik. A z üvegosztás szélessége 25 mm- 80 mm-es. Ezek a számok az üvegfelület nagyságától továbbá a homlokzat tagoltságától is függhetnek. A régi nyílászárók (értem itt a hagyományos legalább 50-100 éves szerkezetek) esetében az üvegosztó általában 35 cm széles volt és nem álosztó hanem valódi az üveget ténylegesen tagoló faosztás volt. Az ilyen régi szerkezeteknél 2-4 mm vastag síküvegek voltak beépítve a ablakszárny külső felén elhelyezett ún. gittfalcba elhelyezve majd kigittelve. A mai modern szerkezetek (ablakok ajtók esetében ) 24 mm vastag thermo üvegszerkezet található. Az ilyen szerkezeteknél a 2 db 4 mm-es üveglap között 16 mm alumínium vagy melegperem (műanyag) távtartó található. Az álosztás ebben az esetben azt jelenti hogy az üvegtáblára két oldalról kell

álosztást felragasztani. A két oldali felragasztás esetében az egymásnak háttal felrakott lécek hátoldalai a festés után esetleg többször natúr felülettel maradnak de ha még esetleg le is festjük őket akkor sem mutatnak valami szépen (esetleg koszolódhatnak is stb.). Az álosztóra a megoldás az úgynevezett duplex osztás ami nem más mint a két üvegtábla között található távtartó megduplázva a két álosztó mögötti részen így az osztólécek hátlapja nem lesz látható. A szerkezet úgy néz ki mintha ténylegesen osztott üvegszerkezet lenne.

A Wekerlei ablakok illetve ajtók jellemző üvegosztási módja az álosztás, amit duplex osztással szerelünk. Sajnos egy ilyen szerkezet hátránya, hogy egy esetleges üvegtörés esetén az egész üvegtáblát cserélni kell továbbá az osztóléceket le kell szedni majd vissza kell helyezni az üvegtáblára. Természetesen ez nem egy gyakori eset sőt mondhatnám elég ritka dolog.

wp_20151119_18_03_04_pro.jpg

Szólj hozzá