Wekerlei nyílászárók

Hagyományos és modern kialakítású wekwerlei nyílászárók gyártása és beépítése

2017. sze 28.

Díszes wekerlei spaletta

írta: Mitku László
Díszes wekerlei spaletta

Díszíthetjük további kivágásokkal wekerlei spalettánkat. Érdemes átgondolni még gyártás előtt milyen mintát szeretnénk látni a szárnyakon. Azért arra figyelni kell, hogy minél több a kivágott minta annál több az úgynevezett bütüs rész. A bütüs rész a rostokra merőlege vágás eredménye. A faanyag ezeken a felületeken  (mivel nedvszívó anyag) több vizet képes felvenni mint máshol. Tehát ebből a felületből ha több van akkor kevesebb időt bír majd a spaletta szárny betét. Valamint egy melegebb nyári napon nagyobb a lehetősége hogy elreped. Az sem szerencsés, ha két mintát túl közel helyezünk el egymáshoz. Az ilyen esetekben is átrepedhet a fa a két kivágás között.

Tovább Szólj hozzá

díszítés spaletta wenge wekerlei spaletta

2017. már 01.

Wekerlei modern ablakok

írta: Mitku László
Wekerlei modern ablakok

Wekerlei ház teljes felújítása során az épületbe beépíthető egy modern kombinált szerkezet is.  A külső megjelenést hagyományos gerébtokos szerkezet biztosítja, természetesen hőszigetelő üveggel és zajfogó gumiprofil tömítéssel. A belső csatlakozó szerkezet viszont egy hőszigetelő 68 mm keresztmetszetű ablak 24 mm-es hőszigetelő üveggel. A külső korhű megjelenést spaletta és üvegosztások biztosítják.A szerkezet beépítési mélysége 32 cm, így marad hely egy esztétikus könyöklőnek is a belső oldalon.

wekerlei_modern_ablak_3.jpg

wekerlei_modern_ablak_2.jpg

wekerlei_modern_ablak_1.jpg

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 19.

Wekerlei ablak belülről

írta: Mitku László
Wekerlei ablak belülről

A képen jól látható az utcafronti ablak bontás utáni helyreállított falkávája. A falkáva bal alsó sarkánál a régi párkány kiszedésénél általában leszakad a vakolat. Ennek a leszakadt résznek láthatjuk a javítását. A párkány alatti rész szintén sérül. Sokszor még az alsó téglasor is fellazul. A képen ennek a javítása is látható. Sajnos egyszerűen vissza kell falazni illetve vakolni az ilyen részeket.

Tovább Szólj hozzá

ablak párkány homlokzat ablakcsere fa ablak wekerlei ablak falkáva

2016. júl 06.

Fehér és barna kontraszt

írta: Mitku László
Fehér és barna kontraszt

Egy újabb színösszeállítású spaletta és ablak páros került végső rendeltetési helyére a wekerlei házak között. Ezúttal kivágások (pajzsminta vagy szívecske) nélkül. A spaletta körül jól látható a régi szerkezet bontás utáni falkávasérülés javítása. Mint látható a bontást megfelelő módon végezve kevés javítanivaló marad ezért esztétikus képet kapunk még színezés nélkül is.

Tovább Szólj hozzá

ablak homlokzat ablakcsere wekerletelep fa ablak utcafront wekerlei spaletta

2016. jún 04.

Pajzsmintás spaletta

írta: Mitku László
Pajzsmintás spaletta

Wekerlei spaletta pajzsmintás kivágásokkal, Milesi RAL zöld színű felületkezeléssel. Szabvány wekerlei ablakhoz méretezve ami általában 120 cm széles és 160 cm magas. A betétek a régi szerkezettel ellentétben egy darabból készülnek és nútmarással díszítettek így a régivel megegyező kialakításúak.

Tovább Szólj hozzá

udvar spaletta utcafront wekerlei spaletta milesi RAL zöld

2016. máj 07.

Szívecskés spaletta

írta: Mitku László
Szívecskés spaletta

Wekerlei lakásra készült spaletta szívecskés kivágásokkal. A kivágások általában bármilyenek lehetnek de vannak utcák és épületek ahol az eredeti kivágásmintától nem térhetünk el. Az egyes helyeken pajzs illetve egyszerű kör kivágásokkal is találkozhatunk. Megrendelés előtt érdemes egyeztetni a helyi hatóságokkal az esetleges későbbi problémák elkerülése miatt.

Tovább Szólj hozzá

tervezés homlokzat wekerletelep spaletta wekerlei spaletta érett fenyő hossztoldott borovifenyő

2016. ápr 28.

Wekerlei spaletta

írta: Mitku László
Wekerlei spaletta

img_20160331_095822.jpg

A hagyományostól eltérő de jellegében azzal megegyező, antik hatást keltő spaletta . A spaletta belső udvarra néző ablakon van e miatt kerülhetett korszerű hőszigetelt ablak beépítésre. A képen látható spaletta teljes mértékeben megfelel a Wekerlei műemlékvédelmi előírásoknak. így akár utcai homlokzatba is beépíthető. Színbeli megkötés természetesen van de az is csak főként az utcafronton számít. A képen látható szín Milesi középdió (XHT-8 pác).

img_20160331_095844.jpg

Tovább Szólj hozzá

ablak udvar korszerű műemlék spaletta wekerlei ablak wekerlei spaletta közép dió milesi xht-8

2016. már 23.

Wekerlei bejárati ajtó spalettával

írta: Mitku László
Wekerlei bejárati ajtó spalettával

A bejárati ajtók előfordulhatnak spalettával összeépítve vagy a nélkül is. A belső udvari homlokzaton nem fontos a spaletta esztétikai és esetleg biztonságtechnikai célból azonban érdemes elgondolkoznunk rajta. A betörések jelentős része az ajtó feltörésével történik ezért sokszor érdemes az ajtó elé akadályokat helyezni. Több esetben ez vasrács ajtó de esztétikai illetve jelen esetben még műemlékvédelmi okokból inkább spalettát tegyünk az ajtó elé. Egy egyszerűbb vasrács ajtónál drágább ez a megoldás de mindenképpen esztétikusabb és illeszkedik a homlokzathoz is. Ezekbe a szerkezetekbe is szerelhető többpontos biztonsági zár és leemelésgátló szerkezet, ezzel még nagyobb akadályt biztosítva a rongálóknak.

Tovább Szólj hozzá

ajtók spaletta fa ajtó wekerlei ajtó

2016. feb 15.

Álosztások

írta: Mitku László
Álosztások

Az ablakokon és az ajtókon található üvegosztásokat a nyílászáró homlokzathoz történő jobb illeszkedése illetve egyéb esetben pont a nyílászáró homlokzatból való kiemelésére használjuk.

wp_20151016_14_30_37_pro_800.JPG

Az üvegosztás felosztja az ablak/ajtóban elhelyezett üvegpanelt.Az üvegfelület felosztása négyzetekre illetve téglalapokra ritkább esetben háromszögekre sokszögekre esetleg ívekre történik. A z üvegosztás szélessége 25 mm- 80 mm-es. Ezek a számok az üvegfelület nagyságától továbbá a homlokzat tagoltságától is függhetnek. A régi nyílászárók (értem itt a hagyományos legalább 50-100 éves szerkezetek) esetében az üvegosztó általában 35 cm széles volt és nem álosztó hanem valódi az üveget ténylegesen tagoló faosztás volt. Az ...

Tovább Szólj hozzá

2016. feb 12.

Wekerlei bejárati ajtó

írta: Mitku László
Wekerlei bejárati ajtó

Egy Wekerlei ajtó beépítés után. Jól láthatók a régi tok bontásakor képződött falkáva sérülések amiket sajnos javítani kell. A régi ajtótokot mégis célszerűbb kibontatni mert így ugyan olyan méretű lesz a tokbelméretünk mint a régi ajtónál volt.

Tovább Szólj hozzá

nyílászáró ajtók hőszigetelő fa ajtó wekerlei ajtó falkáva