2024. ápr 03.

Ablakok és spaletták

írta: Mitku László
Ablakok és spaletták

Sajnos elmondhatjuk, hogy a wekerlei lakások eredeti nyílászárói mára teljesen elöregedtek. Szükséges tehát azok cseréje, esetleg javítása. A javítást több kevesebb sikerrel ugyan meg lehet oldani és talán ki lehet tolni a nyílászáró idejét pár évvel, de az már közel nem lesz olyan, mint újkorában. Ez főként azért van mert sok esetben (szerintem 90% -ban ) nem gondoskodtak megfelelően a felületkezelésükről. Időben jól felületkezelt hagyományos kapcsolt gerébtokos ablak nagyon hosszú ideig szolgálhat minket.

wekerle_1123.jpg

Amikor mégis cserében gondolkozunk nem árthat szétnézni a nyílászáró piacon. Számos megoldás létezik, de nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz a legjobb megoldás. A számos esetben, (mostanában egyre több helyen) látok műanyag ablak beépítést. Természetesen a műanyag ablak olcsó és megbízható kialakítás és megoldás egy ilyen nehezen élhető világban. De ha már műanyag, lehetne mondjuk fautánzatos felületű kivitel. Mert igaz, hogy valamivel drágább, de legalább valamennyire is illeszkedik a homlokzat és az utca összképbe. Azonban a legtöbb esetben fehér ablak kerül beépítésre és van sok olyan hely, ahol nem is az a méret vagy nem is duplaszárnyú kivitel lesz beépítve. Mondjuk ízlés kérdése na meg pénztárca függő a dolog persze. De ha már nyílászáró cserén gondolkodunk lehet, hogy megérné megadni a tiszteletet a környék jellegzetes kinézetének a közösségnek és legfőképpen önmagunknak, hogy olyan szerkezetet építünk be ami oda való. Lehetőség szerint, ha még drágább is de érdemes lenne gyűjteni az anyagiakat és beruházni egy kicsit minőségibb barátságosabb kinézetű fa nyílászáróra vagy legalább fautánzatos műanyagra.

wekerle_1125.jpg

A képeken látható ablak és spaletta külön gyártásból származik. Az ablakot korábban legyártatták majd színezés után kicsit később rendeltek hozzá spalettát. Ami nagyon fontos lenne még az ablakcsere után, a spaletta felszerelése. Wekerlén ne lehet utcafronti ablak spaletta nélkül. Természetesen ez alól vannak kivételek, de a legtöbb helyen ez kötelező. A spaletta felszerelése bármikor megoldható később is. Csak arra kel figyelnünk hová építjük be az ablakot. Figyelni kell a megfelelő külső falkáva mélységre. Aki szeretne rolós rovarhálót is később a spalettába akkor legalább 9 cm-el tegye beljebb a külső falsíktól az ablakot.

Szólj hozzá

vásárlás ablak tervezés nyílászáró homlokzat ablakcsere wekerletelep spaletta fa ablak wekerlei ablak wekerlei spaletta falkáva