2018. nov 19.

Szürke-fehér és más...

írta: Mitku László
Szürke-fehér és más...

wekerlei_ablak_belulrol_3.jpgSokféle ötlet kivitelezhető. Jelen esetben a külső spaletta és ablakszín-a szürke és a fehér - az amit tartani kell az egységes régi homlokzati kép miatt de az ablak belső oldalánál már nincs kötelező szín.A belső oldal tehát bármilyen színben kialakítható. Jól látható a belső oldal képénél a régi tok kibontása után maradt javítási rész, A helyreállítással szépen eltüntethető a bontási hely.

A jelenlegi építési ajánlások az ablak beépítését az estleges szigetelt külső falsíkra rögzítenék. Ezzel több probléma is adódhat. Egyébként ízlés kérdése is de szerintem a wekerlei külső falsík nagyon távol helyezkedik el ahhoz, hogy bentről kényelmesen működtethessük az ablakot. A szigetelésekkel -amik lehetnek már 10 cm-es nikecel burkolatok is (esetenként akár 14 cm-es :D ) - a fal vastagsága elérheti a 60 cm-t és ez már nem kevés. (Egyébként sok helyen nem is engedélyezett ez a vastagság...)

A spaletta beépítés és működtetés is problémás lehet a külső falsíkos beépítésnél hiszen a spaletta így nem kap tokbélést. A tokbélés sok tervező által nem elfogadott eleme a spalettáknak de gondoljunk csak bele ha rolós rovarhálót szeretnénk az ablakra akkor egy bélés nélküli spalettára nem tudjuk rászerelni. A spaletta lapok működtetése sem megoldható mert nagyon távol helyezkednek majd el a kitámasztók.

wekerlei_ablak_es_spaletta_kivulrol_5.jpg

wekerlei_ablak_es_spaletta_kivulrol_2.jpg

Szólj hozzá

ablak tervezés hőszigetelés homlokzat műemlék ablakcsere fa ablak wekerlei ablak wekerlei spaletta